Értékbecslés az építőiparban

Manapság az egyik legjobban felfutott iparág nem más, mint az építőipar. A lakás árak ugrásszerűen emelkedtek az elmúlt pár évben, és bár ez mára már megállt, még mindig nagyon sokan fektetnek ingatlanban. De honnan tudhatjuk, hogy mit éri meg megvenni, és mit nem? Szerencsére azoknak, akik befektetési céllal vásárolnak, és azoknak is, akik csak saját maguknak vesznek lakást, segítséget nyújthat egy szakember. Az értékbecslés Budapesten különösen is fontos, hiszen itt a legmagasabbak az árak, így az eltérés is itt a legnagyobb. Nézzük, hogyan is segíthetnek nekünk ezek a szakértők.

A hitel az első dolog. Akár a CSOK-ot akarjuk felvenni, akár csak egy szimpla hitelt, valószínűleg beszélnünk kell egy értékbecslővel a megvásárolni kívánt ingatlannal kapcsolatban. A legtöbb bank ugyanis a hitelösszeg mértékét, a megvásárolni kívánt ház értékéhez viszonyítja. Az ingatlan értékét pedig csak hivatalos forrásból fogadja el. Ezért általában a bankok saját maguk jelölnek ki ehhez szakértőt, de van, ahol választhatunk mi is.

Mi van akkor, ha nem kell hitel? Akkor is megéri ilyen jellegű asszisztenciát kérnünk?

Mindenképpen igen. Vásárlásnál ugyanis több tényezőt is figyelembe kell venni, ami attól függ, hogy milyen céllal vesszük az adott objektumot. Kezdjük az általánosabbal, vagyis, hogy ott fogunk lakni. Ebben az esetben nem olyan bonyolult a dolog. Azért jó egy szakértő, mert így biztos nem fogunk a piaci árnál többet kiadni, vagyis nem vernek át minket. Sokszor persze nem szándékosan akarnak kibabrálni velünk, egyszerűen csak emocionális szálak fűzik az eladót a portékához sok esetben, amit hajlamos ugyan úgy beárazni, holott az nem tartozik a ház valós értékéhez. Akárhogy is ilyenkor jól jön, ha egy értékbecslő közli, hogy nem kéne ennyit kiadnunk, vagy épp megerősít minket abban, hogy az adott ház jó vételnek számít.

Nézzük a kicsit bonyolultabb esetet, amikor befektetési céllal vásárolunk. Ilyenkor úgy kell választanunk, hogy a ház minden szempontból megfeleljen későbbi kiadásra, értve itt a környezetet, elhelyezkedését, hely elosztását és hasonlókat. Persze az aktuális állapota is ide tartozik. Alapvetően azt szeretnénk, ha minél előbb megtérülne a befektetésünk, de általában 14-15 év az ideális, vagyis ennyi idő alatt kell az adott ingatlannak 100%-ban kitermelni a befektetett összeget. Ehhez már nem árt, ha komoly szaktudással rendelkező értékbecslő áll rendelkezésünkre, aki nem csak a lakás aktuális árát tudja nekünk megbecsülni, hanem azt is, hogy később mennyiért adhatjuk majd ki és hasonlók. Ilyenkor már pár százezer forint is rengeteget számít, ezért semmiképp sem hagyatkozhatunk saját laikus ismereteinkhez.

Természetesen előfordulhat, hogy az üzlet másik oldalán állunk, vagyis mi vagyunk az eladók. Ilyenkor is érdemes kikérni a szakértők segítségét. Itt is legalább két lehetőséggel kell számolni. Az egyik egy elég nyilvánvaló dolog. Történetesen senki nem szeretné, ha bukna a bizniszen, így fontos, hogy ne áron alul adjuk el az ingatlant. Ehhez pedig nem árt, ha tisztában vagyunk a ház pontos értékével. Ha többet kérünk érte, mint amennyit valóban ér, az sem túl jó ötlet. Így sokkal lassabban fogjuk tudni eladni az objektumot, ami vagy az üzleti terveinket lassítja le, vagy egyszerűen csak a saját életünket teszi macerásabbá. Aki ugyanis nem üzleti céllal vesz és ad el, az általában nem rendelkezik annyival, hogy csakúgy vegyen úja házat, vagyis a továbbköltözéshez szükséges az előző lakás ára is. A hirdetési költségekről ne is beszéljünk, amik nyilván nem fognak csökkenni az idő múlásával. Így aztán könnyen belátható, hogy miért olyan fontos, hogy eladás esetén is tisztába legyünk az ingatlanunk pontos értékével.

Ráadásul az átveréstől sem kell tartanunk. Az értékbecslői vélemények igazságügyis szakértő ellenőrzi, de ha ez sem lenne elég a komoly cégek pénz visszafizetési garanciát is adnak, ami nem csak akkor érvényes, ha hiba történik, de az ügyfelek elégedetlensége esetén is életbe lép, így komoly kockázat vállalása nélkül próbálkozhatunk.

Aki tehát tervezi, hogy beszálljon az ingatlan bizniszbe, vagy az építőiparba, esetleg csak házat venne, adna el, annak mindenkép ajánlott, hogy forduljon értékbecslőhöz.