Építsük fel csontvázunkat megfelelően

Amikor építészetről beszélünk, valószínűleg mindenkinek eszébe jut, hogy egy stabilan álló épület legfontosabb összetevője a megfelelő alap lerakása. Minden más csak ez után következhet. Bármilyen jól is van megtervezve az adott épület, bármilyen szép és dizájnos a megvalósítás, ha az alappal gondok vannak, akkor bizony hamar megroggyan az építmény és örülhetünk, ha katasztrófa nem történik. Mérnöki végzettség sem szükségeltetik ahhoz, hogy valaki meg tudja mondani, hogy bizony az alap lerakásakor nem szabad spórolni, sem az idővel, sem a pénzel, sem a szakértelemmel. Mi a helyzet az egészségünkkel? Bizony ott sincs ez máshogy. Márpedig szervezetünk alapja és egyben váza maga a csontváz. Csontjaink és porcaink összességét gond nélkül hasonlíthatjuk egy épület alapjához. Itt is érvényes a fentiekben megfogalmazott örök igazság, ha az alappal gond van össze fog dőlni a ház, de legalább is nem fog egyenesen állni az tuti.

Érdekes, hogy egy egyszerű civil is hallott róla, fontosnak tartja, hogy háza jó alapokra épüljön, mégis sok-sok építész, akinek ez a foglalkozása, elfelejti ezt, ha a saját szervezetéről van szó. Az, aki dolgozott már építkezésen az tudja, hogy az egyszerű munkások élete nem könnyű, rengeteg lépcsőzés, mászkálás, emelgetés terheli meg őket napi rendszerességgel. Nem csoda, hogy sokuknak teljesen tönkre mennek az ízületei, csontjai és egyébként izmai is, mire eléri a nyugdíjas kort. Az egyik legnagyobb problémát talán a porckopások jelentik. Mit lehet tenni ez ellen? Lehet-e kezelni az ilyen problémákat? Nos, kétség kívül kezelni nehéz, ezért inkább ajánlott a megelőzés.

Az élet bármely területén, de a komoly és megerőltető fizikai munkák kapcsán nagyon fontos a porcerősítés .  Szintén általánosságban elmondható, hogy mindig jobb a megelőzés, mint a kezelés, hiszen utóbbival a problémát meg nem történtté tenni nem tudjuk, míg az előző lehetőséggel igen, vagy legalább is nagyobb az esély rá, hogy egyáltalán ne is jelentkezzen a probléma. Ráadásul egyáltalán nem egy kényelmetlen dologról beszélünk. Egyetlen tabletta egy-egy nap nagyon-nagyon sokat tud segíteni.

Amit tudni érdemes a dologról, hogy ahol a két csont találkozik, ott van egy folyadék (ízületi nedv) ami megakadályozza, hogy csont a csonton súrlódva forduljon el a mozgás során. Ez a nedv az, ami egy idő után sajnos kevésnek bizonyul, ahogy öregszünk, és a súrlódás következtében a csontjaink kopni kezdenek, ami miatt az egyszerű mozgás is fájdalmassá és megerőltetővé válik. Az ilyen porcerősítő készítmények ezt a folyamatot lassítják és segítenek a megterhelések utáni regenerációban. Ráadásul az áruk sem épp eget rengető, de még ha az is lenne, akkor sem igazán lenne miért kihagyni. Elvégre is az egészség az első, és a szervezetünk alapjáról beszélünk, ami mint tudjuk, a legfontosabbak között van. Ami még jobban indokolttá teszi egy ilyen ”kiegészítő” beszerzését, hogy manapság már nem csak egy problémát lehet vele megoldani, hanem kapásból többet is. A legtöbb ilyen gyógyír ugyanis nem csak az ízületeket erősíti, hanem a csontokat és az izmokat is. Vagyis a csontritkulásos megbetegedések és az izomfájdalmak enyhítésére és megelőzésére is alkalmasak. Ez pedig azt jelent, hogy nem csupán az alapokat, de a falakat is megvédjük és ráadásul nem is a hagyományos értelemben vett gyógyszerről beszélünk, hiszen az ilyen tabletták komolyan nem avatkoznak be a szervezet működésébe, pusztán elősegítik a megfelelő anyagok termelődését, vagy bejutását a szervezetbe. A kalcium, magnézium, C és D-vitaminok rendkívül fontosak a szervezetünk egészséges működéséhez, mégis a mai világban kevesen figyelnek oda ezen anyagok megfelelő bevitelére. Számukra is jó hír, hogy ezt mindössze egy tabletta bevételével pótolni tudják.

Sokan csak akkor kezdenek ezzel a témával foglalkozni, amikor már előjött a probléma. Holott egy ház esetében is késő már lépéseket tenni, ha az alap el van rontva, de ezt már csak akkor vesszük észre, amikor megdőlt az egész épület. Ezért nagyon fontos, hogy előre gondolkodjunk és még ideje korán támogassuk a szervezetünket, így fektetve le egy olyan alapot, amelyekre a későbbiek során valóságos felhőkarcolót építhetünk.