Az építkezések modern törmeléke a használt napelem

Érdekes azt látni, hogy mennyire fejlődik minden a világban, Nem csak a modern technika, hanem akármi más. Ha csak arra gondolunk, hogy mennyivel szélesebb lett a paletta például az építőipar terén, hogy mennyivel merészebben terveznek már a tervezők és mennyivel extrémebb konstrukciókat kell megoldaniuk a munkásoknak és a kivitelezőknek. Nekem, mint bennfentes pláne sok közöm és rálátásom van az ilyenekre és tényleg érdekes dolgokba tudok belefutni. A múltkor például egy olyan ház elbontásában kellett segédkeznem és kiküldenem a munkásaimat, ahol egy komplett napelem rendszert is el kellett először távolítani a tetőről, majd utána lehetett csak hozzálátni az épület bontásának. Persze azonnal felmerült bennem a kérdés, hogy ugyan hova is kerül egy használt napelem rendszer. Mivel annyit tudok az egészről, hogy nem olcsó mulatság, ezért ha jól sejtem, nem kerül kidobásra. De persze nem vagyok a téma szakértője, ezért a befektető utasításaira cselekedtem. Aki véleményem szerint hasonlóképpen állt a témához, mivel határozottan megkért rá, hogy amennyire csak lehet, óvatosan szereljük le a napelemeket, hogy ne sérüljenek.

Ami a történetben a szerencsés, hogy úgy tűnt, hogy fény derül a rejtélyre, hogy fel lehet e használni egy használt napelem rendszert, mivel a megrendelő ugyan ott akart építkezni, ahonnan lebontottuk az épületet és ez alapján vélhető volt, hogy így lesz, de még semmi sem volt biztos. Hozzá teszem egészen addig nem tudtuk meg mi lesz a végleges megoldás, amíg nem készültünk el az épülettel.
Szerencsére nagyon jól haladtak a munkálatok és nagyon jó időben voltunk mindennel, így bőven jutott nekem is időm egy kicsit utána járni a dolgoknak. Mert idő közben összegyűltek a feladatok és kiderült, hogy a napelem maga felhasználható, de eléggé nagy testreszabás kell, mivel minden házhoz külön, a ház paraméterei alapján készül el egy napelem rendszer. Ennek okán fel kellett vennem a kapcsolatot egy erre szakosodott céggel , hogy megfelelő információim legyenek arról, hogy milyen módon kell folytatnom a munkát ahhoz, hogy ebből egy olyan ház legyen, ami napelem rendszerrel is rendelkezik. Mindenben próbáltam utána járni, hogy nehogy egy valami is kimaradjon, mert az jó sok hónappal visszaveti az építési munkálatokat. Természetes, hogy nagyjából hála a gyors fejlődésnek, minden házra lehet valamilyen napelem rendszert tervezni, de talán számít az is, hogy ha nem csak úgy felépítjük, hanem céltudatosan törekszünk arra, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a ház egy rendszer kiépítéséhez.

A házat nem is olyan hosszú idő után be is fejeztük én az építész kollegámmal még előtte elvégeztem a változtatásokat, és érdekes, de még jobb és szemrevalóbb lett a ház, mint amilyen az eredeti terven volt. A napelemes céggel és a megrendelővel pedig sok tanácskozás után úgy döntöttünk, hogy a használt napelem panelekhez vásárolunk még új paneleket is és persze a teljes rendszert kiépítjük a házon, amit pedig az előző tulajdonos még ott hagyott és a rendszer tartozéka, vagy megpróbáljuk beszámíttatni, vagy eladni, vagy csak szimplán keresni egy helyet, ahol újra lehet az ilyen dolgokat hasznosítani. Az egész projekt végére pedig, egy igen csak pofás kis házikót sikerült felépíteni, egy nagyon komoly napelem rendszerrel és rekordidő alatt. Azt hiszem, hogy az ilyen izgalmak és érdekességek, valamint a technikai fejlődés elengedhetetlen a mai világba, mert nem csak a környezetünknek tesz jót egy „öko-barát” energiaellátási rendszer létrehozása, de a munkánkban is van változatosság és folyamatosan van hova fejlődni, van mit fejleszteni. Aztán pedig ki tudja, lehet, hogy előbb vagy utóbb, de én is benevezek egy ilyen napelem rendszerre, hiszen abból a házból ahol most élek, már nem nagyon fogok sehová tovább költözni, ha nem muszáj, de cserébe szeretném modernizálni az energia ellátását.